Pesto Genovese

Pesto Genovese, sosul folosit de noi in mai toate retetele de aici, se prepara intr-un mod foarte simplu si rapid.

Pesto este un sos italian, vechi (inca de pe vremea romanilor), tipic zonei de Mediterana. Acest sos se prezinta ca o creatie paradox a bucatariei universale: urat ca si aspect vizual dar cu un gust deosebit si rafinat.
Varianta actuala a retetei isi are originile in orasul Genoa (de unde isi trage si numele) si se prepara in mojar.

Sosul de pesto preparat in casa, proaspat, isi merita efortul deoarece are o aroma mai intensa si se deosebeste de variantele ce le gasim pe piata. Singura problema este ca se gasesc mai greu semintele de pin. Nici busuiocul proaspat nu poate fi gasit zilnic in hypermaketuri. De aceea, e bine sa avem propria cultura de busuioc, macar in perioada mai calda.

Ingrediente:
- 20g fire verzi de busuioc
- 2 catei de usturoi
- 30g parmezan (sau pecorino)
- 10g seminte de pin
- 4 linguri de ulei de masline
- sare

Mod de preparare:

Nu am folosit un mojar ci un blender pentru a face sosul mai rapid.
Se pun semintele de pin, parmezanul si usturoiul in blender si se proceseaza pana ce acestea sunt amestecate si fin macinate.

Se adauga busuiocul (inclusiv tulpinele moi) si se proceseaza. Adaugam uleiul si continuam sa procesam pana cand sosul are o textura fina si usor grauntoasa.

Pesto Genovese se poate servi in diferite moduri. Este tartinabil, poate fi folosit in retete cu carne de pui sau vita si, mai ales, la paste.

This entry was posted in sos pesto and tagged , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Pesto Genovese

  1. Pingback: Orez cu creveti si pastai - Pesto.ro

  2. vlad says:

    salut, spune-mi te rog daca nu e prea fin pesto daca e procesat ls robot. de ce vreme vreau si eu sa-mi fac acasa insa am avut indoieli in ceea ce priveste utilizarea blenderului. oricum am sa incerc, trebuie sa fac rost de niste busuioc si hmmm….

    • admin says:

      Salut Vlad,
      Sosul iese foarte ok si la blender sau robot de bucatarie. este o metoda mai practica, mai usor si rapid de folosit.
      busuioc gasesti in hypermarketuri.

  3. Pingback: Pesto cu / din dovlecei - Pesto.ro

  4. Pingback: Pesto din menta - Pesto.ro

  5. Pingback: Pesto cu rucola - Pesto.ro

  6. Pingback: Pesto cu / din fistic - Pesto.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>